Când era Lidia mică, petreceam timp informându-mă despre cum se joacă bebelușii, ce tipuri de materiale sunt ok pentru pielea lor. Deși fii-mea nu e alergică, a avut la un moment dat dermatită de contact în palme, nu știu de la ce. Mă îngrijora faptul că linge orice (modul în care ea explora împrejurimile), avea mereu bubițe în jurul gurii. Mă gândeam că plasticul (în exces) nu e ok. În urmă cu 8 ani, nu erau atâtea variante de jucării și haine pentru bebeluși, de calitate și prietenoase cu mediul, așa că m-am bucurat să aflu că acum există conceptul IYA. Dar să vedem care e importanța jucăriilor din materiale sigure pentru sănătatea micuților.
Cum ne jucăm cu bebelușii de la 3 la 6 luni
După ce li se dezvoltă vederea, stând încă pe spate sau pe burtică, bebelușii încep să observe obiectele. Cel mai simpatic joc e atunci când le ascundem un obiect sub o păturică și el reapare. Iar și iar. Asta îi distrează și îi face să înțeleagă mai bine relația cauză-efect.
Evoluează și senzorialitatea, așa că jucăriile cu diferite texturi sunt utile, precum păturicile cu activități. Adoră să se uite și să atingă jucărioare care atârnă deasupra patului sau la cărucior. Evident, interesul și-l mențin un timp limitat dar apoi revin la ele când se plictisesc.
De la 6 la 12 luni
Explorarea e cuvântul de ordine. Ei își dau seama că în jurul lor se întâmplă o grămadă de chestii și, chiar dacă nu pot merge după ele, investighează de-a bușilea 🙂 De multe ori, bagă în gură obiectele pentru a se prinde din ce sunt făcute.
Repetiția îi ajută să înțeleagă cum funcționează diverse lucruri. De aceea, jucăriile simple dezvoltă autonomia și îi distrează chiar dacă poate nu le iese din prima. Cu ajutorul adulților din jurul lor, se vor bucura atunci când realizează că repetând o acțiune, se întâmplă ceva anume.
Ce se întâmplă cu turnul de cuburi de lemn atunci când îl dărâmi? Face un zgomot. Cum foșnește cărticica senzorială? Ce senzație ai atunci când ții în mâini leneșul croșetat? Dar dinozaurul din lemn, ce textură are?
Joaca între 12 și 24 de luni
Atunci când încep să meargă, bebelușilor le plac și jucăriile pe care le pot trage după ei. Ei descoperă acum singuri mai multe obiecte și funcționalitățile lor. Bineînțeles, curiozitatea îi face să umble peste tot, așa că atenție la ce pot apuca. Iar cei care au grijă de ei, își exersează mușchii de la brațe și picioare, alergând după ei :))
Cu puțin ghidaj din partea adulților, aranjează jucăriile după forme, culori, dimensiuni. Se bucură atunci când reușesc singuri și li se dezvoltă autonomia în mișcări. Le plac jucăriile pe care le pot apăsa, răsuci, stivui, împinge și chiar arunca, fără să se strice.
Realizează conexiuni între obiecte și își dezvoltă, în continuare, simțurile.
Dințișorii care sparg gingia le dau bătăi de cap, deci sunt importante jucăriile pe care le pot molfăi în siguranță.
Conceptul IYA
Pe site-ul IYA, se găsesc multe astfel de jucării, pe grupe de vărstă (până la 2 ani), realizate cu grijă, din materiale organice și biodegradabile. Toate produsele din magazin sunt create cu responsabilitate față de mediu și cu garanția cruelty free. Ambalajele sunt, și ele, ecologice. Pe mine m-a impresionat atenția pe care o acordă consumului, clienții având la dispoziție un sistem de buy-back. IYA oferă posibilitatea răscumpărării fiecărui produs pe care îl vând, la un preț între 10% și 50% din valoarea originală, considerând că o haină merită mai mult decât doar câteva simple purtări.
Haine de calitate pentru bebeluși
Pentru vara asta, IYA propune o selecție de salopete și îmbrăcăminte lejeră pentru cei mici. Muselina, materialul din care sunt create, e o țesătură din bumbac, fluidă și moale. Permite fluxul de aer, reducând riscul de încălzire a pielii.
Îmi aduc aminte cum transpira fii-mea la ceafă atunci când era bebe mic. Trebuia să îi caut îmbrăcăminte delicată pentru a nu o irita în anotimpul cald.
Misiunea IYA mi se pare atât de frumoasă, într-o lume în care consumerismul atinge un apogeu sinistru, mai ales în România.
Împreună cu tine ne propunem să redefinim conceptul de nou, având grijă de asemenea să te încântăm permanent cu colecții în serii mici atent gândite și menite să asigure atât confort cât și eleganță, stil și rafinament.
Sursa site-ul IYA
Un răspuns la “Conceptul IYA: jucării și haine pentru bebeluși, de calitate și prietenoase cu mediul (P)”
[…] Am mai scris despre conceptul IYA aici […]