De aproape 7 ani sunt mama unui copil care mă provoacă zilnic. Crizele de furie s-au mai atenuat, încăpățânarea e tot acolo. E atât de dulce însă, că nu pot sta supărată pe ea. I-am spus-o și ei. Evident, profită de asta 😀 La temperamentul ei puternic, se adaugă oboseala mea, stresul și nevoia de a fi eu. Eul meu care se volatilizează dacă nu-l gâdil din când în când. Ca să nu o iau razna, mă folosesc de ghidul bunelor maniere pentru mame, de mai jos 🙂
Vase multe în chiuvetă și ești deja epuizată?
Îi spui partenerului de viață (sau poate chiar copilului dacă e mai mare): "te rog, spală vasele...ACUM!" Și te trântești pe canapea cu un pahar de vin și o uitătură criminală, în cazul în care persoana vizată nu s-a îndreptat încă spre bucătărie. Concluzia: ai spus "te rog" 😀
Ai țipat la copii?
Dacă nu ai folosit cuvinte cu "f" sau "m", hai că nu e așa grav :)) Explică-le, pe scurt, că îți pare rău dar dacă nu lași nervii să iasă cu zgomot, e mai nasol pentru ei. Se poate lăsa cu tablete confiscate, interdicție la TV sau la dulciuri etc. Voi știți mai bine cum e cu pedepsele/consecințele sau cum le numiți. Concluzia: îți asumi greșeala.
Ți-ai neglijat look-ul în ultimul timp?
Un vopsit, un masaj sau o manichiură fac mereu minuni. Dacă nu ai bani de salon și nu te-ai mai vopsit niciodată singură, ia-ți inima în dinți și încearcă. Sentimentul că ai reușit ceva pentru tine e neprețuit. Ce dacă durează o grămadă și soțul bombăne prin bucătărie? Păstrează-ți calmul și fă-ți un selfie în baie. Sau mai multe, până prinzi unghiul ăla în care arăți super. Apoi, mergi la soț, pupă-l și arată-i ce frumos arată părul tău. E de efect, vă zic eu 😀
Ți-e dor să ieși cu prietenele dar de câteva seri tot întârzii acasă din cauza serviciului?
Să fim serioase, de câte ori pe an reușești să le vezi pe cele care-ți sunt alături la bine și la...bârfe nevinovate? Muncești mult, ești tracasată, ai dreptul să te relaxezi în compania lor. Așa că, dă frumos din gene în fața soțului sau a părinților, dă-i bonei o primă ori vecinei care mai stă cu copilul. Indiferent cine e, dacă ai încredere în el/ea, du-te în baie, folosește fardurile alea scumpe care stau degeaba în sertar și ieși pe ușă în sunet de tocuri. Nu te mai uita în urmă, pentru câteva ore copilul va fi ok. În caz de ceva, au numărul tău 🙂 Planifică, în schimb, ceva timp pentru cel mic seara următoare sau în weekend.
Ai găsit un parfum care miroase bestial dar trebuie să le cumperi copiilor încălțăminte de toamnă?
Primul impuls e să le iei încălțăminte, logic. Stai puțin, că poți face și asta. Dar nu-i așa că parfumul ăla îți va spori cheful de viață timp de cel puțin 6 luni? Dă-i un telefon mamei, soacrei, unchiului etc. și spune-le că ți-ar fi de mare ajutor să le plătească ei cizmulițele copiilor. Oricum vine Moș Nicolae și le-ar sta bine jucăriilor într-un cadou de la ei. Așa-i că ai făcut o faptă bună? Ai scutit și rudele de plimbări prin magazine în căutarea darului util pentru copii iar tu ai economisit pentru parfum 🙂
Soțul vrea să plece un weekend la pescuit și tu rămâi singură cu copilul?
E obosit și el, săracul, e normal să își dorească o pauză de la peisajul cam aglomerat și gălăgios de acasă. Îi răspunzi "sigur, iubitule, du-te". Ce, nu e nimic ascuns în afirmația asta, nu? Doar că îi explici, la fel de elegant, că reciproca e valabilă. Poate că, după întoarcerea lui, e momentul pentru acel weekend la mare ca adolescentele, pe care îl amâni de atâta vreme. Concluzia: toată lumea beneficiază de un pic de liniște.
Viața de cuplu are de suferit din cauza timpului prea puțin petrecut în doi?
"Te rog" e din nou pe primul plan. Îi rogi pe bunicii copiilor să vă susțină cu o seară pe lună în care să rămâneți doar voi. Poate un Revelion cu prietenii, fără copii. Sau un city break o dată la nu știu câte luni, orice vă readuce împreună, singuri, fără bruiaje.
Cei din jur îți oferă sfaturi mai multe sau mai des decât soliciți?
Inspiră profund, râzi în sinea ta, alungă gândurile care îți vin în cap și... mulțumește-le. E foarte dificil să faci asta dar dacă îți iese, te rog spune-mi și mie cum ai reușit 😀 În final, în orice idee pe care nu ai cerut-o, poate exista un sâmbure de soluție pozitivă.
***
Lăsând pamfletul la o parte, cred că ceea ce le e necesar mamelor în ziua de azi e respectul. Respectul pentru ele însele, în primul rând. Dar și pentru ceilalți, bineînțeles. Cu respect dar și o doză bunicică de relaxare, trecem mai ușor prin momentele care ne dau bătăi de cap.