Una dintre cele mai frecvente dezamăgiri ale persoanelor cu care vorbesc legat de găsirea unui job, e faptul că au tot trimis CV-uri dar nu sunt contactate. Lucrez de peste 13 ani în Resurse Umane, am fost și eu în postura de candidat, nu doar de recruiter. Știu cum e să aștepți un semn când ești în căutarea unui loc de muncă dar înțeleg și ce se se află de cealaltă parte a baricadei. De ce nu te sună angajatorii după ce ai aplicat? Hai să vedem dacă te afli în situațiile de mai jos.

CV-ul tău are greșeli

Cum ar fi să citești o carte sau un articol cu erori? Așa-i că te face să te gândești serios la nivelul de interes al autorului vizavi de subiect? Sau la respectul pe care îl acordă cititorilor? La fel e și în cazul CV-ului, indiferent în ce limbă e scris. Mai ales că e un mod în care te prezinți, un pas către viitorul tău. Înainte să îl trimiți, n-ar strica să rogi un prieten să arunce o privire pe CV-ul tău, cu un ochi atent. Nu e o rușine să-ți corecteze cineva greșelile. Până și scriitorii au nevoie de redactori.

Nu mai spun de existența unor adrese de e-mail sau numere de telefon greșite în CV. Te miri de ce nu te sună angajatorii dar ei nu pot da de tine...

Ai inventat cam mult în CV sau pe rețelele sociale ori postările tale din online sunt deplasate

Nu e o regulă dar e posibil ca unii angajatori să facă un background check înainte de a te chema la interviu. Sau poate recruiter-ul știe pe cineva care a lucrat în domeniul în care pretinzi că ești expert și știe adevărul.

E recomandat să te mândrești cu realizările tale în CV dar în niciun caz nu minți.

Dacă ai plecat în condiții îndoielnice de la fostul angajator, e posibil să se afle înainte chiar ca tu să ajungi la interviu. E o lume mică, asigură-te mereu că lași loc de bună ziua peste tot unde lucrezi.

Experiența ta e departe de ceea ce se cere în anunț

Primul tău contact cu job-ul este anunțul de recrutare. Da, obținerea postului nu depinde în totalitate de tine dar, cu cât te apropii mai mult de ceea ce caută angajatorul, cu atât ai mai multe șanse să ajungi la interviu. Citește de 2-3 ori descrierea, cerințele, responsabilitățile și asigură-te că întrunești cât mai multe din punctele afișate.

Nu ți-ar veni să crezi din câte domenii sunt candidații care aplică la un post pe site-urile de job-uri. Mulți dintre ei nu au citit nici măcar o dată anuțul cap coadă. Sunt câțiva însă, din motive diferite, în situația unei reconversii profesionale. Indiferent dacă asta e dorința ta sau ești forțat(ă) de împrejurări, e nevoie de un efort suplimentar în redactarea CV-ului. Scopul e de a aduce în fața "reflectoarelor" de ce vrei să te reorientezi pe plan profesional și cu ce experiență vii tu în direcția respectivă. Te invit să discutăm concret, fiecare caz e diferit. Scrie-mi pe contact@oanaconstantinescu.com

Aplicația ta nu iese cu nimic în evidență

Dacă le-ai bifat pe cele de mai sus, nu înseamnă că recruiter-ul o să fie fascinat de aplicația ta în același format pe care îl folosesc 90% dintre candidați. Imaginează-ți sute de CV-uri la un anunț și 5 secunde (poate 10) acordate screening-ului fiecăruia. O să înțelegi ce zic.

Scapă de stilul banal dar rămâi în limite decente. În funcție de domeniul la care aplici, ai o plajă mai îngustă sau mai largă de posibilități creative, personale. Normal că pentru expert contabil sau farmacist nu se așteaptă nimeni să pui floricele, dar în cazul unui Graphic Designer, de exemplu, situația e diferită.

Oricum ar fi, folosește măcar un element care te definește și care va face aplicația memorabilă. Structura, cuvintele cheie, fotografia (dacă e una care te avantajează), coloristica, exprimarea etc. sunt aspecte care pot scoate din anonimat CV-ul tău. E valabil indiferent pentru ce post aplici. Am scris pe blog câteva idei mai clare despre cum să-ți structurezi CV-ul

de ce nu te sună angajatorii
Imagine de Tim Gouw de la Pixabay

Ai aplicat prea târziu

În general, în primele 7-10 zile de la publicarea unui anunț, recruiterii fac o primă selecție de CV-uri și chiar încep să deruleze interviuri. Dacă nu au găsit ceea ce căutau, se vor uita și la restul aplicațiilor însă rareori există șansa asta. Ca să eviți situația asta, creează-ți alerte pe site-urile de job-uri în domeniile de interes, urmărește paginile angajatorilor preferați.

Un sfat pe care îl dau mereu este: caută pe LinkedIn oameni de HR sau manageri din companiile care au posturi deschise și abordează-i direct, pe mail, cu aplicația ta. Este un gest îndrăzneț dar de bun simț atâta timp cât nu devii un stalker (nu fii insistent/ă dacă nu ți se răspunde și nu îi urmări pe Facebook/Instagram).

Așteptările tale salariale nu se încadrează în intervalul bugetat de angajator

Sincer, e mai bine așa decât să ajungi la interviu, poate chiar la ofertă și să afli că salariul e mai mic decât ți-ai dori. Mie îmi place atunci când văd un mini-interviu în procesul online de aplicare și apreciez candidații care își afișează așteptările în CV. E mai simplu așa pentru toată lumea.

Dacă nu știi la ce nivel te afli, discută cu oameni din branșă, consultă studii salariale. Pune o sumă care nu este nici sub ceea ce ai tu nevoie pentru a-ți acoperi cheltuielile lunare dar nici mult peste cota salarială medie a respectivului post.

Uneori, motivele pentru care nu te sună angajatorii nu țin de tine

Sunt cazuri în care, pur și simplu, ai făcut tot ce ținea de tine și tot nu te-au sunat. Nu dispera. Procesul de găsire a unui job e influențat de diverși factori, inclusiv de cei interni, ai companiei. Se întâmplă ca unele organizații să reanalizeze nevoia de personal și chiar dacă au apucat să publice anunțurile de recrutare, să pună totul pe stop sau on hold. Sau a fost găsit în cadrul companiei un angajat potrivit pentru post.

Pot fi multe alte . Nu depinde totul de tine dar nu-ți pierde speranța. Hai să povestim despre ce ai putea tu să faci pentru a-ți găsi locul de muncă potrivit. Scrie-mi pe contact@oanaconstantinescu.com

Sursă foto antet: Imagine de StockSnap de la Pixabay

Abonează-te la blog prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

' skin='skin1'}}

Partajează asta:

Apreciază:

Apreciază Încarc...