Ce facem când copiii noştri plâng şi cum să-i educăm fără pedepse şi fără (prea multe) recompense 🙂

Subiectul e cel puţin spinos, pentru mine. Copila mea plânge şi o face cu o forţă şi o încăpăţânare greu de înţeles pentru cineva crescut în ideea de a nu epata, de a nu deranja prea mult lumea din jur. De la începutul vieţii ei a fost îndeajuns de vehementă încât ştia exact cum să-şi ceară drepturile în ceea ce priveşte nevoia de hrană, de igienă şi, mai ales, de multă dragoste. Dar, cu siguranţă, pentru mine ar fi fost o mare frustrare dacă nu aş fi cuprins şi înţeles măcar o parte din emoţiile ei de bebeluş prin prisma principiilor Aware Parenting din cărţile scrise de Aletha Solter.

Pe scurt, cum le pricep eu: copilul are nevoie să plângă pentru a se elibera de suferinţa psihică datorată naşterii, cel puţin în primele luni (e aşa cald şi bine înăuntru apoi, brusc, dă de lumină, zgomote, mişcare etc; nu mai zic dacă e vorba de o naştere cu probleme) - evident, asta dacă toate celelate nevoi de bază sunt îndeplinite - deci plânsul şi furia sunt utile, atâta timp cât stăm lângă cel mic, îl ţinem în braţe dacă ne lasă sau îi vorbim, încercând să transpunem în cuvinte ce credem că simte.

Da, am mai spus-o şi o repet, nu e literă de lege şi nu fac orbeşte ce citesc într-o carte. Dar eu am rezonat cu multe idei de acolo şi m-am bucurat mai ales să aflu că plânsul este, de multe ori, eliberator. Inclusiv pentru mine, acum privesc lacrimile şi furia mult mai relaxată decât o făceam inainte.
Cât despre pedepse şi recompense, am organizat şi o mică dezbatere pe tema asta: http://mamicaactiva.wordpress.com/2013/08/04/printre-cercetaşi-despre-pedepse-şi-recompense-în-educaţia-copiilor/.

Mult mai multe recomandări interesante şi aplicabile în majoritatea cazurilor puteţi afla de la Anca Iordache (Parentship.ro) pe care o cunosc binişor şi pe care o apreciez pentru răbdarea, calmul şi tenacitatea ei în abordarea copiilor. Ea este primul instructor Aware Parenting din România certificat de către Aletha şi face o treaba foarte bună, zic eu. Următoarele seminarii ale ei vor avea loc în Octombrie: Marţi 7, 14, 21 şi 28, între 18:30 - 21:30 şi în Noiembrie: Sâmbătă şi Duminică 8, 9, 15, 16, între 14:00 - 17:00. Detalii mai jos şi pe site, inscrieri pe contact@parentship.ro

educatie-fara-pedepse-Casa RS

Abonează-te la blog prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

' skin='skin1'}}

Partajează asta:

Apreciază:

Apreciază Încarc...