500 de euro pentru educaţie, de la stat, pentru copiii născuţi după februarie 2011

Legea educaţiei naţionale, nr. 1/2011, stârneşte controverse prin articolul 356 unde este menţionat că:

Statul sprijinâ dreptul la învăţare pe tot parcursul vieţii prin acordarea sumei reprezentând echivalentul în lei a 500 euro, calculat la cursul de schimb leu/euro comunicat de Banca Naţională a României şi valabil la data plăţii, fiecărui copil cetăţean român, la naşterea acestuia.

Simt că îmi scapă ceva la "pe tot parcursul vieţii" când facem referire la doar 500 de euro.

Mai departe, aflăm că, pentru a beneficia de sumă, este necesar ca unul dintre părinţi să deschidă un cont pe numele copilului, la Trezoreria Statului, pe baza certificatului de naştere. Ok, sună destul de simplu. În plus,

părinţii copilului, contribuabili, pot direcţiona în contul prevăzut la alin. (2) un procent de până la 2% din valoarea impozitului anual pe veniturile din salarii, în condiţiile legii, şi pot depune sume în acest cont.

La depozitul respectiv, se vor înregistra şi dobânzi dar nu e specificată rata dobânzii, va fi stabilită prin ordinul ministrului finanţelor publice.

400-04354995 © ilona75 Model Release: Yes Property Release: No Financial education concept with kids and their expert piggy bank - isolated

Copilul poate intra în posesia banilor după ce împlineşte 16 ani, cu acordul părintelui care a deschis contul, cu scopul expres de a-l folosi pentru învăţământ:

Trezoreria Statului eliberează vouchere echivalente în valoare cu sumele solicitate

Pentru certificarea destinaţiei banilor, Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului va stabili o metodologie.

În afară de suma care multora li se pare mult prea mică, mai este şi faptul că:

Sprijinul de stat pentru exercitarea dreptului la educaţie permanentă prin acordarea sumei reprezentând echivalentul în lei a 500 euro se acordă tuturor copiilor născuţi după data intrării în vigoare a prezentei legi.

adică februarie 2011.

Da, sunt nişte prevederi care îi exclud pe mulţi. Şi. într-adevăr, 500 de euro e o valoare foarte mică pentru tarifele din învăţământul românesc. Nici nu ştiu ce vor însemna peste 10 ani, nici nu vreau să mă gândesc.

Dar, vreau să vă spun ceva: anul trecut, un broker de asigurări m-a contactat ca să-mi spună despre un cont de economii pentru copil, prin care plătesc o rată lunară şi la 18 ani fii-mea va putea intra în posesia banilor. Iniţial, nu m-a interesat dar apoi mi-am dat seama că e singura modalitate prin care pot să pun deoparte, mă obligă oarecum să virez acei bani. Altfel, mi-e foarte greu să economisesc.

Deci, înainte să condamnăm statul pentru că legea se aplică doar copiiilor născuţi după februarie 2011, putem să luăm în considerare şi alte variante, important e să economisim pentru viitorul copiilor noştri. Cu sau fără ajutorul statului. Şi învăţându-i şi pe ei cum să facă asta, pentru că gestionarea inteligentă a bugetului e vitală în societatea în care trăim.

Legat de faptul că suma e mică, putem fi recunoscători pentru că măcar se dă startul la un astfel de depozit la care poate nu ne-am fi gândit altfel sau nu am fi avut curaj/chef/timp/informaţii să îl deschidem din vreme.

Voi ce părere aveţi?

Abonează-te la blog prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

3 răspunsuri la “500 de euro pentru educaţie, de la stat, pentru copiii născuţi după februarie 2011”

Nedelea Mihaela

Buna seara.
Adica, vrei sa spui ca trebuie sa merg cu certificatul de nastere al lui Alex (nascut in 2015) la Trezoreria Statului si doar sa-i deschid un cont iar acei bani vor fi virati in acel cont? E prea simplu, sau am inteles eu gresit?

Așa scrie în lege. Până nu ajung să fac eu asta și să povestesc, nu pot confirma.

Nedelea Mihaela

O sa fiu cu ochii pe tine!!! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

' skin='skin1'}}

Partajează asta:

Apreciază:

Apreciază Încarc...